вівторок, 24 березня 2020 р.

Коронавірус: важливо знати. Як зробити медичну маску в домашніх умовах

Статистика поширення корона вірусу сьогодні не залишає байдужим нікого. Україна вже також увійшла до списку країн де зареєстровано вірус. Серед засобів індивідуального захисту медики називають медичну маску. Вона не є панацеєю, але частково зменшує ризик зараження.
Щоб  забезпечити себе та свою родину потрібною кількістю захисник масок  пропоную пригадати як пошити маску (ватно-марлеву пов’язку) самому. 


Ватно-марлева маска —це простий виріб з доступних матеріалів, які можна швидко виготовити в домашніх умовах, є дієвим методом захисту дихальної системи людини від різного роду небезпек. Найпоширеніший спосіб використання такої пов'язки в побуті – для профілактики зараження на застуду та грип, вірусні захворювання. Крім захисту від бактерій і вірусів, марлева маска у вологому вигляді ефективно фільтрує частинки пилу і допомагає захиститися від диму.

Застосування ватно-марлевої пов'язки

Принцип, за яким працює цей індивідуальний захисний засіб, дуже простий: частинки пилу, збудники захворювань та інші небезпечні для організму речовини, які потрапили в навколишнє середовище, затримуються кількома шарами марлі і осідають на пов'язці. У легені людини після фільтрації маскою проходить вже очищене повітря.

Як зробити ватно-марлеву пов'язку

Почати роботу слід креслення  викрійки виробу на папері. Після цього для пов'язки треба підібрати якісні матеріали і правильно їх з'єднати. Виготовлення ватно-марлевої пов'язки за продуманою схемою займе у вас всього кілька хвилин.

Розміри

Щоб маска ефективно захищала дихальні шляхи людини, потрібно, щоб вона повністю закривала більшу частину обличчя, а залишалися відкритими тільки очі й лоб. За загальноприйнятим стандартам, розміри ватно-марлевої пов'язки повинні відповідати таким параметрам:
  • ширина всього виробу – близько 90 см (включаючи довжину зав'язок);
  • ширина центральної секції – 20 см;
  • висота центральної секції – 10-15 см;
  • довжина зав'язки – 30-35 см.

Матеріали

Перше, що знадобиться для виготовлення засоби захисту – відріз марлі або медичний бинт.  При покупці таких матеріалів необхідно звертати увагу на їх щільність, яка повинна бути не менше 36 г/кв. м. Якщо цей показник нижче, то готова маска не забезпечить належного захисту. Якщо ж щільність вище зазначеної, то людина в такій пов'язці буде відчувати нестачу повітря для дихання.
Вибір вати для виготовлення надійної захищає маски теж є дуже відповідальним моментом. Найкращий варіант – матеріал з натуральної бавовни, чистий, без включення будь-яких суспензій. Перевірити вату на вміст часток, які можуть дратувати дихальні шляхи, дуже просто: слід потрясти шматком біля яскравої лампи і подивитися, чи залишаються після цього у повітрі дрібні частинки. Якщо ви помітили зваж, то такий матеріал можна використовувати для пошиття масок.

Маска з бинта

Взяти бинт шириною 14 см. 
Далі вздовж рулону відміряють довжину 60 см.
На один край слід покласти прямокутний шар вати розміром 14х14 см і товщиною до 2 см. , обгорнути її бинтом.
В декілька великих стібків навхрест по діагоналях зафіксуйте шар вати.
Підгорніть краї бинта, прошийте  по периметру машинкою, або вручну.
До отриманого чотирьохшарового виробу пришити 4 зав'язки. (Якщо зробити тільки 2 зав’язки, маска не буде щільно прилягати до обличчя.)


Маска для дитини

Розрахуйте розміри виробу, щоб підходив саме для вашого малюка: маска повинна закривати область від нижнього віка і заходити під підборіддя. Щоб дитині було зручніше у ній ходити, рекомендується замість тканинних зав'язок використовувати білизняну  резинку (краще – круглу з тканинної опліткою). Для цього виміряйте потрібний розмір, відріжте резинку довжиною 20-25 см. і з'єднайте в кільце, а потім вшийте бічні краї пов'язки – виходить виріб з «вушками».

Маска для дорослого

Щоб захисна маска дієво захищала від різних загроз, дуже важливо підібрати правильні розміри виробу. Слід пам'ятати, що вона повинна щільно прилягати до обличчя, закриваючи область від очей і заходити під підборіддя. При необхідності перед пошиттям маски може знадобитися зняти мірки з людини – наприклад, визначити об'єм голови, щоб розрахувати потрібну довжину зав'язок.

Як правильно носити

Готова пов'язка повинна розташовуватися на обличчі так, щоб повітря, яке буде потрапляти в ніс і рот людини, повністю проходило через фільтруючі шари. Маска повинна щільно закривати область від нижнього віка і заходити під підборіддя. Верхні її зав'язки закріплюються на тімені над вухами, а нижні – на потилиці. Слід знати, що у такого захисного засобу є конкретний термін використання – 2-3 годин, після чого пов'язку утилізують. 

Немає коментарів:

Дописати коментар